De beurskoersen bepalen wat u kunt verdienen met aandelen. Wilt u aandelen kopen en hier actief in beleggen, om de markt te verslaan? Dan is het verstandig om de beurskoersen iedere dag in de gaten te houden. U zorgt er daarmee voor dat u aan- of verkopen op de juiste momenten kunt doen. Maakt u een aantrekkelijk rendement, of loopt het verlies op? Dan kunt u direct actie ondernemen. Des te beter u de beurskoersen kunt voorspellen, des te beter u erin zal slagen om een netto interessant rendement te maken.

Aan de andere kant kunt u ook aandelen kopen om meer passief te beleggen. In dat geval is het niet nodig om de beurskoersen dagelijks in de gaten te houden. U zal waarschijnlijk gebruik maken van een beleggingsfonds, dat voor een goede spreiding zorgt en het risico op die manier weet te beperken. U probeert een rendement te maken gelijk aan dat van de markt, u hoeft deze niet te verslaan. U heeft in dat geval veel minder te maken met de beurskoersen, al is het natuurlijk interessant om hier eens in de paar maanden eens naar te kijken en te beoordelen hoe u ervoor staat.

Individuele aandelen

Wilt u individuele aandelen kopen? Dan is het interessant om de beurskoersen uit het verleden er ook eens bij te pakken. Deze bieden op geen enkele manier een garantie voor de toekomst, maar u kunt wel proberen om bepaalde patronen te herkennen. Indien dat u lukt kunt u er aan de hand daarvan voor zorgen dat u een voorspelling voor de toekomst kunt doen. Wat dat betreft kunnen de beurskoersen u interessante informatie opleveren, al is het altijd maar afwachten hoe deze zich de komende tijd zullen ontwikkelen.

Indices en beurskoersen

U kunt verschillende beurskoersen volgen. U kunt die van de individuele bedrijven volgen en er aandelen in kopen, maar u kunt zich aan de andere kant ook richten op de indices. Het gaat dan bijvoorbeeld om de AEX met de 25 grootste bedrijven in Nederland, de Dow Jones of de NASDAQ. U kunt aan de hand van die verzameling van beurskoersen nagaan hoe de verschillende bedrijven zich ontwikkelen en hoe de economische vlag erbij hangt. De beurskoersen lopen over het algemeen ongeveer 6 maanden voor op de economische ontwikkelingen in een land, waardoor ze een goede voorspeller zijn van de situatie die we kunnen verwachten.

Beurskoersen volgen

Wilt u de beurskoersen volgen, bijvoorbeeld omdat u bepaalde aandelen in de gaten wilt houden? U kunt dan gebruik maken van de verschillende online trackers, of gebruik maken van de software van uw online broker. Wilt u zelf aandelen kopen via een online broker, om op die manier een bepaald kapitaal te beleggen? Dan is de kans groot dat u de beurskoersen kunt volgen, in combinatie met een aantal technische indicatoren. Op die manier kunt u bijvoorbeeld het moving average laten berekenen, of een andere statistiek mee laten lopen en de beurskoersen op een meer technische manier duiden.

Beurskoersen