Wilt u obligaties kopen, of wilt u aandelen kopen en heeft u gehoord van obligaties als alternatief? Wanneer u gaat beleggen heeft u een groot aantal verschillende mogelijkheden. Obligaties brengen wat minder risico met zich mee dan aandelen, maar in goede tijden leveren deze ook minder op. Het is wat dat betreft verstandig om zelf een afweging te maken van het rendement dat u wilt behalen en het risico dat u bereid bent te lopen. U kunt obligaties kopen wanneer u weinig risico wilt nemen, of als onderdeel van een grotere beleggingsstrategie.

Aandelen of obligaties kopen

Wilt u aandelen kopen, of wellicht obligaties kopen? Een obligatie is eigenlijk niets anders dan een stukje van een lening die een bedrijf of een overheid aan gaat, waardoor u het geld uitleent. U speelt als het ware als bank, door het bedrijf of de overheid geld te lenen. Bedrijven hebben verschillende mogelijkheden om kapitaal te verzamelen, bijvoorbeeld door aandelen of obligaties uit te geven. U kunt obligaties kopen wanneer u een aantrekkelijk rendement op uw investering wenst, maar u liever niet het risico neemt dat past bij aandelen.

Wilt u obligaties kopen? Met obligaties kopen wordt u geen gedeeltelijk eigenaar van de onderneming, maar laat u hen een schuld bij u aangaan. Dat betekent dat het bedrijf u een bepaalde rente (couponrente) zal vergoeden, in ruil voor het geld dat u hen beschikbaar stelt. U kunt obligaties kopen van bedrijven, maar ook gebruik maken van obligaties van landen. Met name de obligaties van sterke economische landen als Nederland leveren relatief weinig op, maar brengen aan de andere kant ook maar weinig risico met zich mee. Doorgaans leveren ze meer op dan geld op een spaarrekening.

Risico en rendement bij obligaties kopen

Wilt u obligaties of aandelen kopen en vindt u het lastig om daar een keuze uit te maken? De obligaties zijn onderverdeeld in verschillende risicoklassen. De AAA-obligaties brengen bijvoorbeeld nauwelijks risico met zich mee, maar brengen daardoor ook minder rendement op. Een D-obligatie is aan de andere kant een ‘junk bond’, waarmee u veel meer rendement kunt verwachten. Aan de andere kant staat de onderneming of het land er dan minder goed voor, waardoor u het risico loopt op financiële problemen en u uw investering wellicht niet meer terug zal zien.

Maak daarnaast de afweging tussen aandelen en obligaties. Wilt u de kopen 20 – 30 jaar beleggen? Dan kunt u best wat meer risico nemen met bijvoorbeeld 70% aandelen en 30% obligaties. U kunt meer obligaties kopen naarmate de dag dat u wilt stoppen met beleggen dichterbij komt. Het rendement zal wat afnemen, maar u loopt dan niet meer het risico het totale kapitaal te verliezen op het moment dat de waarde van aandelen af zal nemen. U kunt meer aandelen kopen op het moment dat u bereid bent wat meer risico te nemen. U kunt op die manier zelf bepalen hoeveel rendement u wilt maken, al loopt u dan ook een bepaald risico met uw kapitaal.

Obligaties kopen